fredag 29. november 2013

Oss gardsfolk

Johanså og Bonderøven


Kjære leser, så utrolig hyggelig at du stikker innom for å hilse på oss :) 
Nå er det vel stort sett kjentfolk som følger med på gårdsprosjektet vårt, men etter hvert vil det jo sikker også dukke opp andre som blir nysgjerrige på hva vi holder på med og har lyst å vite litt mer om oss!


Jeg som blogger heter Birgitte Bø Zijlstra, og min slekt har bodd på denne gården så lang tilbake som det finnes skriftlig bevis, nemlig helt tilbake til 1600-tallet.  Gårdsfolket får gjerne kallenavn etter gården her i bygda, derfor blir jeg kalt: Johanså, mens min far kalles Johansinj. 
Det der litt vriene etternavnet mitt har jeg etter min mor, som er nederlandsk. Jeg har selv bodd i Nederland i tenåra, og utdannet meg til Gullsmed der. Men den norske naturen vart et for stort savn for meg, så jeg flyttet tilbake til Norge når jeg var 21 og har blitt her siden. Først bodde jeg 7 år i Fredrikstad før jeg vendte nesen til hjemtraktene. Jeg var litt redd for at jeg skulle savne bylivet, jeg hadde jo tross alt lagt meg til en del urbane vaner. Men livet på landet hadde så mye mer å by på enn jeg kunne ane, og nå har jeg blitt et skikkelig friluftsmenneske som ikke holder særlig lenge ut i en by.


Gullsmedyrket er noe jeg har holdt på med siden jeg gikk ut av gullsmedskolen. Jeg startet eget firma i 1996, har vært med på flere fellesutstillinger, gir kurs og hatt eget galleri. Ved siden av gull og sølvvarer så jobber jeg også mye i tre. Jeg bare elsker at treet er så lett å forme, og så trenger man ikke så mye verktøy! Det holder å ha med seg en tursag og spikkekniv på tur, så kan man sitte å kose seg ved bålet i timesvis! Hvis du har lyst å se hva jeg lager for noe kan du gå inn på hjemmesiden min: www.b-z.no  eller på Facebook: BZ Smykkeverksted
Siden 2006 jobber jeg ikke lenger for fult med kunsthåndverk men har en turnusjobb ved siden av. I fritiden så er jeg helst ute hvis været er bra. Jeg elsker å grave i hagen, flytter stadig plantene mine så de knapt rekker å slå rot, og så har jeg en liten kjøkkenhage. Det siste skal bli spennende til våren, jeg har nemlig fått meg høner! De er ikke bare frittgående, men viltgående og viltflygende! Dette skal bli meg en kamp om å få noe til å vokse opp der!
Snekring i små skala synes jeg også er gøy. Jeg har laget et kjempefint hønsehus på hjul som jeg sikkert kommer til å legge ut bilde av senere. Nå skal jeg jo virkelig få prøvd meg som snekker framover, siden vi skal i gang å pusse opp gjestehuset på gården vår. Heldigvis jobber min samboer og jeg godt i lag og ser fram til å komme skikkelig i gang. Men først må det planlegges!                                                                           Hils på Bonderøven
min kjære samboer Svein Gunnar.
Hvor skal jeg begynne, denne mannen kan jo alt!! Mannen har vokst opp på gård og er en blodekte bonderøv som kan det meste og litt til av det som må gjøres på en gård. Men det som ligger hans hjerte nærmest er musikken. Han er en dyktig gitarist og vokalist, og har et misunnelsesverdig godt gehør som gjør at han kan spille de fleste instrumenter, nesten uten å øve! Det mener i hvert fall kollegaene hans i bandet Betatt. Musikken finner du på Spotify, Wimp og iTunes. og info om bandet finner du på Facebooksiden: Betatt 
Åh, en ting til, han er utdanna kokk! Det er jo ingen dårlig ting å ha med seg i gårdsprosjektet vårt. Å lage mat fra bunnen av, og da mener jeg HELT fra bunnen av, er noe som interesserer oss begge. I høst brukte vi en hel helg sammen med gode venner for å slakte og videreforedle en hel gris. Det ble mange forskjellige sorter pølser, grillmat, Ryette og burgere.  Ytrefilet og skinkene ble speket og hengt til tørk. Man føler seg bare så utrolig rik når man kan gå i fryseren eller matboden og hente sine egenproduserte matvarer. En annen ting vi har felles er interessen for friluftslivet. Så fort vi har muligheten så pakker vi sekken og drar til fjells sammen med vår Border Collie, Ruby.  Ferien tilbringes gjerne i vår velbrukte Ally-kano i Femundstraktene, på reinsjakt på Lesja, eller telttur i Romsdalsfjella.
Og akkurat det siste er noe vi gjerne vil dele med andre, for Romsdalsfjella er jo bare helt fantastiske! Ja, de kan være litt skremmende og bratte til tider, men de har så mye annet som ikke er like skummelt! Som fantastiske fjellvann og små setre som er lett tilgjengelig! og så har vi jo fjorden like ved, for de som trenger litt saltvann under kjølen. Og så snøen da! Når den først kommer så kommer det mengder av herlig pudder! Romsdalen er rett og slett en fantastisk lekegrind! Håper du kommer og besøker oss så fort gjestehuset vårt er ferdig :)   


PS: Bonderøven er det danske navnet for bondeknøl, og navnet på en dansk bondelivsstilserie som vi bare elsker!!


Håper du setter pris på innleggene mine, tips gjerne venner og bekjente som også kan være interessert i å lese om det gode livet i Romsdalen. Veldig kjekt å få tilbakemelding på hva DU har lyst å lese litt mer om her på bloggen til Johansgarden. Ønsker dere alle en riktig god helg!

Hilsen Johanså
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar