søndag 15. desember 2013

Juleribba


Romantiske interiørbilder?
Neppe på denne bloggen med det første!!
Tvert i mot så blir det den harde virkelighet om hvor juleribba vår kommer i fra! Vi har nemlig en nabo som forer opp noen griser som vi slakter senhøstes! En stor begivenhet i nabolaget! Og vi er så heldige at vi får en av disse grisene, i bytte mot traktoren han låner av oss om sommeren. Vi har en liten Ford 3000 som vi kun bruker til brøyting på vinterstid så da passer det perfekt at han har den om sommeren så vi får mer plass i oppkjørselen.



 
Her er storsjarmøren...  Ingen svak beinstruktur eller liggesår på disse grisene, de reiste seg lett opp på to og henger over grinda når de skjønner at de kan få seg en godbit.
 
 
Kanskje ikke så rart de er så sterke, her får den faktisk Tine Styrk som har gått ut på dato! Yndlingsretten til grisene i følge bonden. Som dere kanskje ser, så er dette ingen smågriser vi snart skal slakte.
 
Til selve slaktinga har vi leid inn en slakter som kommer til gården. Null stress for dyra altså. Det eneste som er litt vanskelig er å få de ut av bingen sin. De er veldig stedsbundne og det er her den berykta hylinga kommer i bildet. men er de først ut av bingen så er det greit og de slutter å hyle. Før vi vet ordet av det så har slaktern fått plassert boltepistolen og grisen siger i hop.
 
 
Vi har selv ingen dyr på gården vår ennå, vi må nok vente til vi bor der på heltid. Men i mellomtiden så koser vi oss veldig i fjøsen hos våre gode venner og naboer i Torvika.  Av og til trår vi også til som avløsere, det er jo bare så kos!
 
 
 
 
 
 
Men vi er ikke helt uten husdyr der vi bor. Vi har nemlig noen høner som nå i vinter har fått lov å flytte inn i fjøsen her, sammen med bl.a. disse to høvdingene, gamlehøna og sjefshanen!
 
 
 
Her ser dere mine vakre Lakenfelderhøner, de svart-hvite. De andre er av rasen Islandshøns.  Jeg gleder meg til de kan flytte tilbake i hagen min når våren kommer!! Savner de vettu :) 
At jeg kaller de Bøllefrøa fordi de hele tiden vil sitte sammen med oss på terassen ( -og gjør fra seg)  har jeg nå visst glemt ;)
 
 
Men tilbake til juleribba!
 
 
Skolling av gris! Jeg tror vi har mye å hente der på utvikling av teknikk! Det tar en liten evighet, og jeg pådro meg en belastningsskade i skuldra av all skrapinga!! 
 
 
 Jeg ofret til og med ladyshaven min for å få glatte og fine skinker!!  
 
 
 
 
Mye mat i en slik gris! Bare skinka veier 15 kg!
 
 
Hørselsvern med radio er en must!! 
 
 
 
Mye forskjellige krydder må til! Vi tok litt av i fjor og laget 9 forskjellige sorter pølse, så i år har vi begrenset oss litt, det ble bare 5 sorter. Ved siden av dette så har vi speket skinkene og ytrefilet, saltet sideflesk på norsk og korsikansk vis, grillribber og nakkekoteletter, hamburgere og Riette, en slags postei.
 
 
 
Bonderøven og meg selv i full sving! Vi bruker naturtarm fra sau og gris som vi kjøper ferdig vasket. Den er kostbar men verdt det siden du får så fin og sprø skorpe når du steker eller griller pølsene. Kroktarm fra storfe er fint å bruke hvis du skal lage dampepølse.  
 
 
 
Så er det bare å knyte i mellom alle pøsene og fryse de.
 
 
Et lite tips til slutt, det må stikkes masse små hull med en stoppenål i pølsa før du damper eller steker de, ellers så sprekker skinnet.
 
Har du noen gode råd og tips om slakting, skolling eller pølsemaking du gjerne vil dele med oss? Eller har du spørsmål om hvordan vi gjør det? Ta gjerne kontakt i kommentarfeltet eller på Facebook.
 
https://www.facebook.com/pages/Johansgarden/150192655180326
 
 

 
 Førjulshilsen fra Johanså